Medlemstur til Georgia utsatt til oktober 2022

Medlemstur til Georgia utsatt til oktober 2022

Norsk Arkeologisk Selskap har gleden av å få invitere medlemmene med på en reise til Georiga 21. april til 28. april 2020.

Turen koster 15 390 pr. person i dobbeltrom og 18 990 kr for enkeltrom. I prisen er det inkludert følgende:
- Flybillett tur-retur Gardermoen - Tblisi med Turkish Airlines
- Totalt 7 overnattinger på 4- og 5-stjerners hoteller med frokost
- Lunsj og middag 5 dager, inkludert vann/mineralvann
- Vin eller øl til middagene
- Vinsmaking og innføring i georgisk vintradisjon + sangunderholdning 1 kveld
- Forfriskninger på bussreisene: flaskevann
- All landtransport med egne busser og sjåfører, inklusive transfer mellom flyplass og hotell
- Reiseleder Svend Waage + 1 lokal guide
- Arkeologisk guide ved aktuelle arkeologiske severdigheter
- Inngangspenger og eventuelle ekstraguider ved felles besøk til museer/severdigheter
- Tips til sjåfører

Ta kontakt dersom du ønsker å melde deg på turen.

Reiseprogram
Georgia er en uoppdaget skatt, lokalisert på den historiske Silkeveien der øst møter vest, med sin fantastiske natur, historie og særegne tradisjon. Georgia er blant våre eldste sivilisasjoner, med eldgamle historiske og arkeologiske monumenter, en av de eldste flerstemte polyfone sangtradisjonene som finnes og 8000 år gammel vintradisjon. Homo Georgicus levde her allerede for 1,8 millioner år siden. I Georgias myteomspunne kultur og historie er kirken, folkesang og folkedans, poesi, vintradisjon og en enestående gjestfrihet dypt forankret i den georgiske folkesjelen.

Reiseplan for 6 dagers kulturell opplevelsesreise til Georgia - med fokus på arkeologi og historiske monumenter

Dag 1: Tbilisi – vi blir kjent med byen – velkomstmiddag
Tbilisi er strategisk lokalisert på den historiske Silkeveien i grenselandet mellom Asia og Europa. Byen utviklet seg tidlig til et viktig kulturelt og økonomisk sentrum i regionen. Tbilisis befolkning har alltid hatt ulik kulturell, religiøs og etnisk bakgrunn, og det er spesielt synlig i den gamle historiske bydelen.
Dagen begynner med en vandring nettopp i den gamle historiske delen av Tbilisi. Vi opplever noen av de viktigste monumentene og områdene i gamlebyen, og gjør oss kjent i hjertet av gamlebyen med Meidanplassen og de berømte svovelbadene. I dette første møtet med gamlebyen ser vi hvordan den restaureres, hvordan gammelt møter nytt og hva som gjorde Tbilisi til et kultur- og handelssentrum på den historiske Silkeveien. Etter noen timers avslapping etter en kort natt eller de første opplevelsene på egen hånd i det mangfoldige Tbilisi setter vi kursen mot en av gamlebyens bedre restauranter for velkomstmiddag. Her blir dere introdusert for det varierte og smaksrike georgiske kjøkkenet, georgisk bord- og vintradisjon og kultur generelt. Vi tar kvelden i
rimelig tid etter en kort natt og en begivenhetsrik dag.
F / L / M

Tblisis hovedstadenjpg
Tbilisi – hovedstaden i Georgia

tblisi gamlebyen og badjpg
Tbilisi – gamlebyen og svovelbadene


Dag 2: Tbilisi – Hamsun, Dagny Juel og Museum of Georgia
Fra morgenen vandrer vi til det som på Knut Hamsuns tid var Hotel London, hvor Hamsun bodde da han besøkte Tbilisi. Bare et steinkast unna Hamsuns Hotel London finner vi det tidligere Grand Hotel, hvor den norske forfatteren og komponisten, «femme fatale», Dagny Juel ble skutt og drept under sitt besøk i Tbilisi. Deretter besøker vi Museum of Georgia, lokalisert i nærheten. Museet har en rekke utstillinger, blant annet en avdeling kalt Gullskattene, unike samlinger georgiske kunst- og kulturgjenstander med en historie som går tilbake til flere tusen år før vår tidsregning. Gruppen deles i to, der den ene ser Gullskattene, mens den andre ser Paleolitikum, og deretter omvendt. Vi spiser lunsj sammen og har deretter tid til egen disposisjon. Det er mulighet til å oppleve det spennende og mangfoldige Tbilisi på egen hånd, med museer, kirker og andre severdigheter. For dem som måtte ønske det, er vi tilgjengelige med hjelp og råd, og vil også kunne arrangere frivillige ekskursjoner hvis det skulle være interesse for det. Tidlig på kvelden møtes vi alle på hotellet for avgang til felles middag.
F / L / M

Mor georgiajpg

«Mor Georgia» på åsen over Tbilisi

Marriott p frihetsplassenjpg
Marriott Courtyard på Frihetsplassen

Dag 3: Mtskheta, arkeologiske severdigheter og mineralvannsbyen Borjomi
Etter frokost og utsjekk fra hotellet har vi avreise mot den historiske hovedstaden Mtskheta, lokalisert en halvtimes kjøring utenfor Tbilisi. Her finner vi Svetitskhoveli, som tidligere var Georgias hovedkirke, og som, sammen med Djvari-kirken på en høyde utenfor byen, er på Unescos verdensarvliste. Hit kom St. Nino og kristnet Georgia på 300-tallet, og legenden forteller at Jesu klede skal være begravet på stedet hvor kirken ble reist. Vi blir med inn i kirken og dermed inn i en viktig del av Georgias historie og tradisjon. Her opplever vi den viktige rollen som kirken spiller i de fleste georgieres liv. Deretter vandrer vi i den gamle bydelen og opplever tradisjon, lokal koloritt og
turistboder i skjønn forening.
Etter lunsj opplever vi en arkeologiske severdighet i utkanten av Mtskheta. Det er utgravningen Bagineti i fjell-/ åssiden Armazi rett utenfor byen, først og fremst fra førkristen tid. Deretter setter vi kursen vestover, og etter en halvtimes kjøring stopper vi ved landsbyen Igoeti og opplever den arkeologiske utgravningen Grakliani Hill.Til slutt ankommer vi byen Borjomi, kjent for mineralvannet med samme navn. Byen var et viktig rekreasjonsområde i det tidligere Sovjetunionen. Vi sjekker inn på det fasjonable hotellet Crowne Plaza. Kvelden er til fri disposisjon, med flotte muligheter for rekreasjon og vandring i Borjomi-parken, smake Borjomi-vann fra de naturlige kildene om det måtte friste, og nyte hotellets flotte fasiliteter med innendørs svømmebasseng og spa.
Felles middag på hotellet.
F / L / M

Den historiske hovedstadenjpg
Den historiske hovedstaden  Mtskheta

Crowne plaza i Borjomijpg
Crowne Plaza i Borjomi


Dag 4: Borjomi – Uplistsikhe - Borjomi
Etter frokost setter vi kursen mot hulekomplekset Uplistsikhe som ligger snaut 1½ times kjøring fra Borjomi, utenfor Stalins fødeby Gori. Uplistsikhe er blant Georgias tidligste urbane bosettinger, og utgjorde et viktig økonomisk, religiøst og politisk sentrum ved den historiske Silkeveien allerede så tidlig som 500-600 år f.Kr. Vi vender tilbake til Borjomi, hvor vi har en litt sen lunsj. Deretter har vi tid til egen disposisjon, med gode muligheter for bruk av hotellets flotte fasiliteter eller vandring i Borjomi-parken. For dem som måtte ønske det, arrangerer vi frivillig ekskursjon i lokalområdett. Om kvelden har vi felles middag.
F / L / M

Parken i Borjomijpg
Parken i Borjomi

Georgisk folkesangjpg
Georgisk folkesang- og folkedansetradisjon

Dag 5: Borjomi – Gori – Dzalisi - Tbilisi
Det blir avreise til Gori, Stalins fødeby, og Stalinmuseet en drøy times kjøring fra Borjomi. Museet var sist renovert på 70-tallet, og representerer Sovjet-tiden både i form og arkitektur, og det blir således «et museum i museet». Her ser vi også huset der Stalin levde sine første barneår. Deretter går ferden videre til Château Mukhrani, godset og vingården til prins Ivane Mukhranbatoni. Han var en sentral politisk og militær figur i Georgia i det 19. århundret, og samtidig kjent for sine viner som kombinerte georgisk og fransk tradisjon. Det blir vinsmaking med fokus på Château Mukhranis georgiske viner produsert med moderne teknologi etterfulgt av en litt sen lunsj. Deretter opplever vi den arkeologiske byen Dzalisi som ligger i nærheten av vingården.
Til slutt setter vi kursen videre mot Tbilisi. På veien besøker vi kirken Djvari som ligger på en høyde med fantastisk utsikt over Mtskheta og elvene Mtkvari (fra vest) og Aragvi (fra Kaukasusfjellene) som møtes der. Djvari har en helt spesiell posisjon arkitektonisk, historisk og som religiøst symbol. Vi ankommer Tbilisi sent ettermiddag/tidlig kveld. Etter innsjekking på hotellet har vi resten av ettermiddagen og kvelden til egen disposisjon.
F / L / -

Det georgiske bordjpg
Det georgiske bord

Vingrden og godsetjpg
Vingården og godset Chateau Mukhrani 

Dag 6: Den siste dagen, med egentid i Tbilisi og avslutningsmiddag
På morgenen tar vi taubanen opp til Narikalaborgen med panoramautsikt over Tbilisi, og vandrer langs borgen og videre ned til svovelbadene i sentrum av gamlebyen. Deretter har vi noen timer til fri disposisjon frem til ettermiddagen, med mulighet til flere severdigheter, suvenirkjøp og andre opplevelser.
Eksempler på andre aktiviteter kan være:
1) Oppleve markedet for gull og smykker og sentralmarkedet, hvis man synes at genuint markedsliv er interessant.
2) Vandring i den botaniske hagen i Tbilisi
3) Oppleve folkelivet langs hovedgaten Rustaveli
5) Oppleve Georgias hovedkirke, den store Treenighetskirken
6) Kunsthåndverk og loppemarked på Dry Bridge
7) Annet – vi er behjelpelige med råd og forslag
Om ettermiddagen møtes vi på hotellet og setter kursen mot restauranten hvor vi skal ha vår avslutningsmiddag. Vi har en rolig og stemningsfull kveld hvor vi kan slappe av og oppsummere en begivenhetsrik tur. Vi returnerer til hotellet i rimelig tid, slik at de som ønsker kan få sovet noen få timer før avreise.
F / - / M

Tblisi med taubanen og elvenjpg
Tbilisi med taubanen og elven Mtkvari 

Narikalborgenjpg
Narikalaborgen og gamlebyen i Tbilisi

Programmet er utarbeidet med forbehold om tekniske justeringer grunnet værforhold og gjennomførbarhet.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam porttitor augue a turpis porttitor maximus. Nulla luctus elementum felis, sit amet condimentum lectus rutrum eget.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam porttitor augue a turpis porttitor maximus. Nulla luctus elementum felis, sit amet condimentum lectus rutrum eget.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam porttitor augue a turpis porttitor maximus. Nulla luctus elementum felis, sit amet condimentum lectus rutrum eget.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam porttitor augue a turpis porttitor maximus. Nulla luctus elementum felis, sit amet condimentum lectus rutrum eget.