Hva skjer

Medlemstur til Georgia utsatt til 2022

Norsk Arkeologisk Selskap har gleden av å få invitere medlemmene med på en reise til Georiga 21. april til 28. april 2020.

Turen koster 15 390 pr. person i dobbeltrom og 18 990 kr for enkeltrom. I prisen er det inkludert følgende:
- Flybillett tur-retur Gardermoen - Tblisi med Turkish Airlines
- Totalt 7 overnattinger på 4- og 5-stjerners hoteller med frokost
- Lunsj og middag 5 dager, inkludert vann/mineralvann
- Vin eller øl til middagene
- Vinsmaking og innføring i georgisk vintradisjon + sangunderholdning 1 kveld
- Forfriskninger på bussreisene: flaskevann
- All landtransport med egne busser og sjåfører, inklusive transfer mellom flyplass og hotell
- Reiseleder Svend Waage + 1 lokal guide
- Arkeologisk guide ved aktuelle arkeologiske severdigheter
- Inngangspenger og eventuelle ekstraguider ved felles besøk til museer/severdigheter
- Tips til sjåfører

Ta kontakt dersom du ønsker å melde deg på turen.

Reiseprogram
Georgia er en uoppdaget skatt, lokalisert på den historiske Silkeveien der øst møter vest, med sin fantastiske natur, historie og særegne tradisjon. Georgia er blant våre eldste sivilisasjoner, med eldgamle historiske og arkeologiske monumenter, en av de eldste flerstemte polyfone sangtradisjonene som finnes og 8000 år gammel vintradisjon. Homo Georgicus levde her allerede for 1,8 millioner år siden. I Georgias myteomspunne kultur og historie er kirken, folkesang og folkedans, poesi, vintradisjon og en enestående gjestfrihet dypt forankret i den georgiske folkesjelen.

Reiseplan for 6 dagers kulturell opplevelsesreise til Georgia - med fokus på arkeologi og historiske monumenter

Dag 1: Tbilisi – vi blir kjent med byen – velkomstmiddag
Tbilisi er strategisk lokalisert på den historiske Silkeveien i grenselandet mellom Asia og Europa. Byen utviklet seg tidlig til et viktig kulturelt og økonomisk sentrum i regionen. Tbilisis befolkning har alltid hatt ulik kulturell, religiøs og etnisk bakgrunn, og det er spesielt synlig i den gamle historiske bydelen.
Dagen begynner med en vandring nettopp i den gamle historiske delen av Tbilisi. Vi opplever noen av de viktigste monumentene og områdene i gamlebyen, og gjør oss kjent i hjertet av gamlebyen med Meidanplassen og de berømte svovelbadene. I dette første møtet med gamlebyen ser vi hvordan den restaureres, hvordan gammelt møter nytt og hva som gjorde Tbilisi til et kultur- og handelssentrum på den historiske Silkeveien. Etter noen timers avslapping etter en kort natt eller de første opplevelsene på egen hånd i det mangfoldige Tbilisi setter vi kursen mot en av gamlebyens bedre restauranter for velkomstmiddag. Her blir dere introdusert for det varierte og smaksrike georgiske kjøkkenet, georgisk bord- og vintradisjon og kultur generelt. Vi tar kvelden i
rimelig tid etter en kort natt og en begivenhetsrik dag.
F / L / M

Tblisis hovedstadenjpg
Tbilisi – hovedstaden i Georgia

tblisi gamlebyen og badjpg
Tbilisi – gamlebyen og svovelbadene


Dag 2: Tbilisi – Hamsun, Dagny Juel og Museum of Georgia
Fra morgenen vandrer vi til det som på Knut Hamsuns tid var Hotel London, hvor Hamsun bodde da han besøkte Tbilisi. Bare et steinkast unna Hamsuns Hotel London finner vi det tidligere Grand Hotel, hvor den norske forfatteren og komponisten, «femme fatale», Dagny Juel ble skutt og drept under sitt besøk i Tbilisi. Deretter besøker vi Museum of Georgia, lokalisert i nærheten. Museet har en rekke utstillinger, blant annet en avdeling kalt Gullskattene, unike samlinger georgiske kunst- og kulturgjenstander med en historie som går tilbake til flere tusen år før vår tidsregning. Gruppen deles i to, der den ene ser Gullskattene, mens den andre ser Paleolitikum, og deretter omvendt. Vi spiser lunsj sammen og har deretter tid til egen disposisjon. Det er mulighet til å oppleve det spennende og mangfoldige Tbilisi på egen hånd, med museer, kirker og andre severdigheter. For dem som måtte ønske det, er vi tilgjengelige med hjelp og råd, og vil også kunne arrangere frivillige ekskursjoner hvis det skulle være interesse for det. Tidlig på kvelden møtes vi alle på hotellet for avgang til felles middag.
F / L / M

Mor georgiajpg

«Mor Georgia» på åsen over Tbilisi

Marriott p frihetsplassenjpg
Marriott Courtyard på Frihetsplassen

Dag 3: Mtskheta, arkeologiske severdigheter og mineralvannsbyen Borjomi
Etter frokost og utsjekk fra hotellet har vi avreise mot den historiske hovedstaden Mtskheta, lokalisert en halvtimes kjøring utenfor Tbilisi. Her finner vi Svetitskhoveli, som tidligere var Georgias hovedkirke, og som, sammen med Djvari-kirken på en høyde utenfor byen, er på Unescos verdensarvliste. Hit kom St. Nino og kristnet Georgia på 300-tallet, og legenden forteller at Jesu klede skal være begravet på stedet hvor kirken ble reist. Vi blir med inn i kirken og dermed inn i en viktig del av Georgias historie og tradisjon. Her opplever vi den viktige rollen som kirken spiller i de fleste georgieres liv. Deretter vandrer vi i den gamle bydelen og opplever tradisjon, lokal koloritt og
turistboder i skjønn forening.
Etter lunsj opplever vi en arkeologiske severdighet i utkanten av Mtskheta. Det er utgravningen Bagineti i fjell-/ åssiden Armazi rett utenfor byen, først og fremst fra førkristen tid. Deretter setter vi kursen vestover, og etter en halvtimes kjøring stopper vi ved landsbyen Igoeti og opplever den arkeologiske utgravningen Grakliani Hill.Til slutt ankommer vi byen Borjomi, kjent for mineralvannet med samme navn. Byen var et viktig rekreasjonsområde i det tidligere Sovjetunionen. Vi sjekker inn på det fasjonable hotellet Crowne Plaza. Kvelden er til fri disposisjon, med flotte muligheter for rekreasjon og vandring i Borjomi-parken, smake Borjomi-vann fra de naturlige kildene om det måtte friste, og nyte hotellets flotte fasiliteter med innendørs svømmebasseng og spa.
Felles middag på hotellet.
F / L / M

Den historiske hovedstadenjpg
Den historiske hovedstaden  Mtskheta

Crowne plaza i Borjomijpg
Crowne Plaza i Borjomi


Dag 4: Borjomi – Uplistsikhe - Borjomi
Etter frokost setter vi kursen mot hulekomplekset Uplistsikhe som ligger snaut 1½ times kjøring fra Borjomi, utenfor Stalins fødeby Gori. Uplistsikhe er blant Georgias tidligste urbane bosettinger, og utgjorde et viktig økonomisk, religiøst og politisk sentrum ved den historiske Silkeveien allerede så tidlig som 500-600 år f.Kr. Vi vender tilbake til Borjomi, hvor vi har en litt sen lunsj. Deretter har vi tid til egen disposisjon, med gode muligheter for bruk av hotellets flotte fasiliteter eller vandring i Borjomi-parken. For dem som måtte ønske det, arrangerer vi frivillig ekskursjon i lokalområdett. Om kvelden har vi felles middag.
F / L / M

Parken i Borjomijpg
Parken i Borjomi

Georgisk folkesangjpg
Georgisk folkesang- og folkedansetradisjon

Dag 5: Borjomi – Gori – Dzalisi - Tbilisi
Det blir avreise til Gori, Stalins fødeby, og Stalinmuseet en drøy times kjøring fra Borjomi. Museet var sist renovert på 70-tallet, og representerer Sovjet-tiden både i form og arkitektur, og det blir således «et museum i museet». Her ser vi også huset der Stalin levde sine første barneår. Deretter går ferden videre til Château Mukhrani, godset og vingården til prins Ivane Mukhranbatoni. Han var en sentral politisk og militær figur i Georgia i det 19. århundret, og samtidig kjent for sine viner som kombinerte georgisk og fransk tradisjon. Det blir vinsmaking med fokus på Château Mukhranis georgiske viner produsert med moderne teknologi etterfulgt av en litt sen lunsj. Deretter opplever vi den arkeologiske byen Dzalisi som ligger i nærheten av vingården.
Til slutt setter vi kursen videre mot Tbilisi. På veien besøker vi kirken Djvari som ligger på en høyde med fantastisk utsikt over Mtskheta og elvene Mtkvari (fra vest) og Aragvi (fra Kaukasusfjellene) som møtes der. Djvari har en helt spesiell posisjon arkitektonisk, historisk og som religiøst symbol. Vi ankommer Tbilisi sent ettermiddag/tidlig kveld. Etter innsjekking på hotellet har vi resten av ettermiddagen og kvelden til egen disposisjon.
F / L / -

Det georgiske bordjpg
Det georgiske bord

Vingrden og godsetjpg
Vingården og godset Chateau Mukhrani 

Dag 6: Den siste dagen, med egentid i Tbilisi og avslutningsmiddag
På morgenen tar vi taubanen opp til Narikalaborgen med panoramautsikt over Tbilisi, og vandrer langs borgen og videre ned til svovelbadene i sentrum av gamlebyen. Deretter har vi noen timer til fri disposisjon frem til ettermiddagen, med mulighet til flere severdigheter, suvenirkjøp og andre opplevelser.
Eksempler på andre aktiviteter kan være:
1) Oppleve markedet for gull og smykker og sentralmarkedet, hvis man synes at genuint markedsliv er interessant.
2) Vandring i den botaniske hagen i Tbilisi
3) Oppleve folkelivet langs hovedgaten Rustaveli
5) Oppleve Georgias hovedkirke, den store Treenighetskirken
6) Kunsthåndverk og loppemarked på Dry Bridge
7) Annet – vi er behjelpelige med råd og forslag
Om ettermiddagen møtes vi på hotellet og setter kursen mot restauranten hvor vi skal ha vår avslutningsmiddag. Vi har en rolig og stemningsfull kveld hvor vi kan slappe av og oppsummere en begivenhetsrik tur. Vi returnerer til hotellet i rimelig tid, slik at de som ønsker kan få sovet noen få timer før avreise.
F / - / M

Tblisi med taubanen og elvenjpg
Tbilisi med taubanen og elven Mtkvari 

Narikalborgenjpg
Narikalaborgen og gamlebyen i Tbilisi

Programmet er utarbeidet med forbehold om tekniske justeringer grunnet værforhold og gjennomførbarhet.

Norsk Arkeologisk Selskap har i samarbeid med Slottsfjellsmuseet og Vestfold historielag gleden av å få invitere til en spennende foredragsaften om vikingtid og middelalder torsdag 10. oktober kl. 19.

Dr. Kjetil Loftsgarden, postdoktor, KHM UiO. Hestekamp og handel i vikingtid og middelalder

De tusenvis av kullgroper og jernfremstillingssteder i bygdene rundt Hardangervidda er vitnesbyrd på den enorme jernfremstillingen som foregikk fra slutten av vikingtiden. En forutsetning for denne produksjonen var steder der innlandsbøndene kunne møte og utveksle varer med mennesker fra kyst- og jordbruksområdene. Disse stedene var sesongmessige møtesteder der sosial interaksjon også var en viktig bestanddel. De sosiale sidene inkluderte utveksling av tanker, rykter og sladder samt sosialisering, konkurranser og leik, som hestekamper. Hvilke faktorer som førte til den storstilte overskuddsproduksjonen, og hvordan handel kunne foregå i et samfunn der økonomiske valg var tett innvevd i sosiale og kulturelle hensyn vil bli diskutert nærmere.

Kunstnerisk framstilling av skeid markedsplassjpg

Kunstnerisk framstilling av et skeid (markedsplass)

Dr. Marianne Moen, arkeolog, KHM UiO. Vikingtidens kvinner og menn

Vikingtiden er en periode mange føler de kjenner godt, og rollene som tillegges vikingtidens kvinner og menn er godt kjent blant de fleste. Dette foredraget vil utforske vikingtidens kjønnsroller, med utgangspunkt i Marianne Moens doktoravhandling Challenging Gender; a reconsideration of gender in the Viking Age using the mortuary landscape fra 2019. Foredraget tar et oppgjør med det vi tror vi vet om kvinner og menn i vikingtiden, sammenlignet med alternative tolkninger av arkeologisk materiale. Det viser seg at det ikke kun er kvinner som har fått med seg kjøkkenutstyr i graven, og det er ikke bare menn som var handelsmenn og krigere. Moen har brukt materiale fra 218 graver fra Vestfold til å belyse temaet.


Osebergjpg
Fra utgravingen av Osebergskipet, der det ble funnet to kvinner gravlagt. Foto: Olaf Væring. Lisens CC BY-SA 4.0

Norsk Arkeologisk Selskap og Anno Museum Domkirkeodden har gleden av å invitere til foredragskveld og omvisning onsdag 26. juni kl. 19 i Domkirkeoddens lokaler, Strandvegen 100 på Hamar.

Foredragene vil by på ny kunnskap om Hamar, og i omvisningen vil museet åpne den ellers lukkede katedralskolekjelleren for oss.

Arkeolog Kristian Reinfjord, seksjonsleder hos Domkirkeodden, vil holde foredraget: «Kalksteinsmesterne på Hamar - steinhåndverk og arkitektur i Hamar bispedømme 1150 - 1500»

storhamarlvenjpg

Storhamarlåven. Foto:domkirkeodden.no

Norrøn filolog Elise Kleivane, forsker UiO, holder foredraget: «Runer og bokstavar på Domkirkeodden og i Hamar bispedømme». Kleivane vil i foredraget presentere en rekke innskrifter med runer og bokstaver, flere av disse er ikke tidligere publisert. Hva brukte folk i Hamar bispedømme skrift til i middelalderen, hvilken skrifttype brukte de, og hva skrev de for noe? Og skiller funnene fra Domkirkeodden seg fra de som er funnet andre steder i bispedømmet?

web_hent_bilde 1jpg

Blyamulett med runer fra Hamarkaupangen. Foto: Tom Heibreen. Lisens CC BY-SA 4.0

Museets venneforening holder kafeen åpen

Billetter kjøpes ved inngangen og koster 50 kr.

Velkommen!
Logojpg      logojpg

 Velkommen til Norsk Arkeologisk Selskaps høsttur til Østfold lørdag. 7. september 2019

Årets høsttur går til Østfold, det området i Norge som har flest helleristninger. Det vrimler også av andre forminner her, bl.a. steinalderboplasser og gravhauger av mange slag – deriblant den store Jellhaugen med den nylig oppdagede skipsgraven i nærheten. Hele to runesteiner fra 300–400-tallet (Tunesteinen og Øverbysteinen), med tekst på urnordisk og med den gamle runerekken (futhark), er også funnet i Østfold. Runesteinen på Øverby ble oppdaget i 2017. Bare få andre runesteiner fra denne tiden er funnet i Norge tidligere (bl.a. Einangsteinen i Valdres og Hogganviksteinen i Vest-Agder). Men hvem er Irilen – jarlen som nevnes på Øverbyinnskriften? Gled dere, NAS-medlemmer, nå skrives det historie, og vi får være de første til å oppleve den! Vår generalsekretær professor Frode Iversen forteller om Øverbysteinen, og arkeologen Sigrid Mannsåker Gundersen i Østfold fylkeskommune guider oss på Jellhaugfeltet og videre på turen. I tillegg har vi fått innpass til lunsj på ærverdige Festiviteten Restaurant i Sarpsborg. Bedre kan det vel ikke bli?

  verby steinenjpg

Runesteinen som ble funnet på Øverby gård i Rakkestad sommeren 2017. Foto: Emil Ormås/forskning.no

Oppmøte kl 08.45 i St. Olavs gate vis-à-vis Radisson Blu Scandinavia Hotell (adr. Holbergs gate 30), nær Slottsplassen og Holbergs plass. NB! Bussen går presis kl 09.00. Forventet tilbakekomst samme sted kl 19.00.

09.00 – 10.30: Kjøring til Øverby gård i Rakkestad og runesteinen (300–400 e.Kr.) som ble oppdaget der sommeren 2017.

10.30 – 11.00: Vi får se og høre historien om funnet av Øverbysteinen og tolkningen.

11.00 – 11.40: Kjøring til Jellhaugen, på Viksletta i Berg (nær Halden), Nordens nest største gravhaug (13 m høy og 80 m i diam.). Kalibrert datering: 426–598 e.Kr.

  jellhaugenjpg

Jellhaugen, Nordens nest største gravhaug. Foto: hotsta.org

 

11.40 – 12.25: Vi ser Jellhaugen og den nærliggende, nylig oppdagede skipsgraven, og får høre siste nytt om skipsgravfunnet. Blir det utgravning eller ikke?

12.25 – 12.40: Kjøring til Bjørnstadfeltet med 1 stor og 2 mindre skipsristninger, bronsealder.

12.40 – 13.20: Vi ser Bjørnstadskipet, Norges største helleristningsskip. Legg merke til at det kun har mannskapsstreker, ikke individuelle roere (som på Kalnes-ristningene).

13.20 – 13.30: Kjøring til Festiviteten Restaurant i Sarpsborg.

13.30 – 15.00: Lunsj i Festiviteten, kjent for sine fine lokaler, gode service og deilige mat.

15.00 – 15.10: Kjøring til Kalnes videregående skole.

15.10 – 15.50: Vi ser helleristningene på Kalnes, bl.a. dyrefigurer og skip der roerne sitter med hevede årer (i motsetning til mannskapsstrekene på Bjørnstadskipet), bronsealder.

15.50 – 16.00: Kjøring til Store Tune gård (v/barnehagen) med kopi av Tunesteinen.

16.00 – 16.25: Vi ser kopien av Tunesteinen, runestein fra ca. 300–400 e.Kr. Originalen, som ble funnet i kirkegårdsmuren, befinner seg på Kulturhistorisk museum i Oslo.

16.25 – 16.30: Kjøring til Opstadfeltet, gravfelt fra eldre jernalder og opp mot vikingtid, et av landets største, med mer enn 150 gravhauger, 3 steinsettinger og en rekke bautasteiner.

16.30 – 17.30: Vi ser Opstadfeltet, med hulveier, bautasteiner, rundhauger og en fallosstein.

17.30 – 17.40: Kjøring til Haugen gård i Rolvsøy der Tuneskipet, et klinkbygd vikingskip fra ca. 900 e.Kr., ble gravet ut. Skipet befinner seg i Vikingskipshuset på Bygdøy.

17.40 – 17.50: Vi tar en kort titt på utgravningsstedet fra bussen.

17.50 – 19.00: Retur til St. Olavs gate, v/Radisson Blu Scandinavia Hotell.

  kalnesjpg

Helleristningene på Kalnes med bl.a. båter, padlere/roere og dyrefigurer. Foto: fredriktadoghvaler.no

Kvalitetsansvarlig for turinnholdet er vår generalsekretær professor Frode Iversen.

Arrangementsansvarlig og turleder er Sonja Vibeche Robøle.

Guider på turen er arkeologen Sigrid Mannsåker Gundersen i Østfold fylkeskommune og professor Frode Iversen ved Kulturhistorisk museum.

Vi tar forbehold om endringer i programmet.

Turen starter med buss presis kl 09.00 fra St. Olavs gate vis-à-vis Radisson Blu Scandinavia Hotell (adr. Holbergs gate). Retur til samme sted kl 19.00.

Bjrnstadskipetjpg

Bjørnstadskipet med mange mannskapsstreker + 2 pers. i hver stavn. Foto: fredrikstadoghvaler.no

 

Påmelding skjer ved innbetaling av kr 850,- pr. person til Norsk Arkeologisk Selskap på kontonummer 7001.06.00365 innen fredag 23. august.

Husk å oppgi navn på innbetalingen. Maks. antall deltagere er 90. Deltagerne blir registrert i den rekkefølge vi mottar innbetalingene. Ved påmelding etter 23. august vennligst send en e-post til nas@arkeologi.no eller kontakt Cathrine Brattekværne på mobil 930 51 408.

Vel møtt på Norsk Arkeologisk Selskaps tur til Østfold, spekket med spennende arkeologi!

 

  opstadfeltetjpg

Opstadfeltet.Foto:visitoestfold.no

Turprogram Helgelandskysten torsdag 6. – tirsdag 11. juni 2019

Lovundjpg

                                                    Foto: Lovund Hotell og Rorbuer

Dag 1, torsdag 6. juni

08.55 – 09.50: Norwegian Oslo – Værnes

10.30 – 12.00: Buss Værnes – Steinkjer

12.00 – 14.00: Lunsj på Best Western Tingvold Park Hotel (snitter og kaffe m/kake i de vakre selskapslokalene). Vi ser steinsetningen ved hotellet (del av et tidligere jernaldergravfelt) før avgang.

14.00 – 14.15: Kjøring Tingvoll – Helge fornminneområde

14.15 – 15.15: Vi ser Helge fornminneområde, gravplass fra jernalderen med 22 gravhauger, høye bautasteiner (8 m), flere steinsetninger, en steinmur og en tidligere steinlagt prosesjonsvei.

15.15 – 15.45: Helge – Bøla. Vi kjører på østsiden av Snåsavannet.

Blareinen 1jpeg

Bølareinen, helleristning i full legemstørrelse. Foto: snasa.no

15.45 – 16.30: Vi ser Bølareinen (flott naturalistisk helleristning) i Stod, ikke langt fra Snåsavannet.

16.30 – 17.45: Bøla – Ranem (i Overhalla). Vi fortsetter videre på østsiden av Snåsavannet, forbi Jørstad jernbanebru, der en av de største sabotasjeaksjonene under krigen skjedde 13. januar 1945 (sprengningen av Jørstadbrua).

17.45 – 18.30: Vi ser Ranem middelalderkirke (bygget i 1187) og hvis tid Bertnem jernaldergravfelt (tre store gravhauger ca. 2 km før kirken).

18.30 – 18.45: Ranem – Namsos

18.45 – 19.00: Innsjekking på Scandic Rock City

20.00: Middag på hotellet
Norvegjpg

Museet Norveg kystkultursenter. Foto: trondelag.com

Dag 2, fredag 7. juni

09.00 – 11.00: Namsos – Rørvik (ferge Lund – Hofles: 10.30 – 10.55)

11.00 – 12.30: Norveg kystmuseum/kystkultursenter

12.30 – 14.30: Lunsj på museet (landgangssmørbrød med havets godsaker)

14.30 – 16.30: Rørvik – Brønnøysund

16.30 – 17.00: Vi ser Brønnøy natursteinkirke (bygget 1870 i nygotisk stil, mens eldste del, kjernen i kor og inngangsparti, er fra middelalderen).

17.00 – 17.20: Brønnøy kirke – Torghatten

!7.20 – 18.10: Vi ser Torghatten og den spektakulære utsikten helt ut til Træna

18.10 – 18.30: Kjøring til Thon Hotel Brønnøysund

18.30: Innsjekking på Thon Hotel Brønnøysund

20.00: Middag på hotellet og overnatting
1 torghattenjpg

Torghatten I Brønnøy med sitt karakteristiske hull. Foto: www.ut.no

Dag 3, lørdag 8. juni

8.30 – 8.40: Brønnøysund – Tilrem

8.40 – 9.00: Vi ser ruinen av Tilrem middelalderkirke (rett ved veien) og en gammel markedsplass

9.00 – 9.08: Kjøring Tilrem – Horn fergeleie

9.20 – 9.40: Ferge Horn – Andalsvåg

9.40 – 10.55: Kjøring Andalsvåg – Forvik fergeleie

11.15 – 12.15: Ferge Forvik – Tjøtta

12.15 – 12.30: Vi ser Brodtkorb-familiens store anlegg på Tjøtta og stopper ved Tjøtta steinkirke fra 1843, med flott utsikt. Øystein Ekroll forteller om Hårek på Tjøtta og om alle de senere proprietærene der helt opp til 1900-tallet. Ser på veien krigskirkegården på Tjøtta. Krigsgravene ligger like ved veien. Hvis tid tar vi en liten stopp her.

12.30 – 12.50: Kjøring Tjøtta kirke – Petter Dass-museet

13.00 – 15.00: Lunsj på Margrethes kafé i Petter Dass-museet (fiskesuppe med brød, kaffe og vaffel); vi ser samtidig museet, men behøver ikke bruke så mye tid der (ifølge Øystein).

15.00 – 17.00: Vi ser Alstahaug kirke (1100–1200-talls), prestegården og gravhaugene like ved.

17.00 – 17.30: Kjøring Alstahaug – Sandnessjøen

17.30 – 18.00: Byrundtur og innsjekking på Scandic Syv Søstre  

20.00: Middag på hotellet

Da 4, søndag 9. juni

9.00 – 9.10: Buss til Søvik fergeleie og ferge til Hervik Brygge  (1/2 t)

10.00 – 11.00: Vi ser «Helgelandskatedralen», Herøy steinkirke (1100-talls), på Sør-Herøy (ikke langt fra brygga).

11.00 – 11.45: Kjøring Herøy kirke – Dønnasteinen på Glein (eldre jernalder)

11.45 – 12.15:  Vi ser Dønnasteinen (fallossymbol knyttet til fruktbarhetskult, mener man).
Dnnasteinenjpg

Dønnasteinen, fallosstein på Glein, Dønna.      Foto flickr.com

       kirkhellerenjpg

Kirkhelleren, steinalderhule på øya Sanna, Træna. Foto: flickr.com

12.15 – 12.20: Kjøring Glein – Dønna Rorbuer og Bøteriet restaurant i Åkervågen

12.30 – 14.30: Lunsj på Bøteriet restaurant

14.30 – 14.40: Bøteriet – Dønnes kirke (Klokketårnet Nytt År) ved Dønnes gård

14.40 – 16.00: Vi ser kirken og får historien om den (1200-talls, Nord-Europas vakreste?), mausoleet og om Dønnes gard (med funn tilbake til yngre jernalder, gårdshistorie fra 1200-tallet). Etter kirkebesøket tar vi en titt på gården og hagen. Gården har bl.a. fått Olavsrosen.

16.00 – 16.05: Kjøring Dønnes gard – Donfjellet

16.05 – 16.35: Vi nyter den vakre utsikten mot Lovunden og Træna fra Donfjellet (bak gården). Kanskje får vi også tid til en kopp kaffe i restauranten Dønnesfjellstua på toppen.

16.35 – 16.50: Kjøring Donfjellet – Dønna Rorbuer, Åkervågen

Dnnes kirkejpg

Dønnes kirke fra 1200-tallet, Nord-Europas vakreste, påstås det. Foto: flickr.com

17.00 – 17.30: Båt (Lovundskyss) til Lovund, hvor vi blir innkvartert på Lovund Hotell og Rorbuer. Før vi går i land får vi båten til å svinge bortom fuglefjellet med lundefugl. Her er det et svare leven fra rundt 200 000 lundefugl. Nå er det parringstid og egglegging. Hunnfuglen legger bare ett egg i året, som hun ikke et øyeblikk må forlate, for i luften sirkler det glupske havørn på matjakt.

20.00: Middag på Lovund Hotell, kjent for sitt fantastiske kjøkken med havferske delikatesser

 

Dag 5, mandag 10. juni

9.00-17.00: Båten kjører oss ut til øyriket Træna, til Sanna, hvor vi ser Kirkhelleren, steinalderhule i fjellet, 45 m dyp, 20 m bred og 30 m høy. Vi ser også steinaldertuftene som er funnet i nærheten. Hvis fint vær lunsjer vi ute i det fri, ellers på båten, og returnerer i kveldingen til Lovund Hotell, med middag og overnatting. Det er også mulig å lunsje på Træna Gjestegård, også kjent for fersk, god fiskemat og rause porsjoner. I så fall benytter vi litt av tiden til også å utforske denne delen av Træna-øyriket, kalt Kirkøya.

 

Dag 6, tirsdag 11. juni:

8.30 – 10.30: Båten henter oss og kjører til Inndyr, med Gildeskål kirke. Bussene venter på fergeleiet.

10.30 – 11.15: Vi ser Gildeskål steinkirke (bygget i 1130)

11.15 – 12.20: Buss Gildeskål – Saltstraumen. Vi tar en 10 min. stopp ved brua over Saltstraumen.

  Lovund fra Dnnesjpg

Utsikt mot Lovund fra Dønnes, med Træna lenger ute. Foto: visithelgeland.com

12.20 – 12.55: Kjøring Saltstraumen – Bryggerikaia, Sjøgata 1, Bodø

13.00 – 15.00: Lunsj på Bryggerikaia sjømatrestaurant (f.eks. bacalao)

15.00 – 15.10: Kjøring Bryggerikaia – Bodin kirke

15.10 – 17.40: Vi ser Bodin kirke og Bodøgaard, den gamle prestegården ved siden av. Får vi tid, ser vi også det nye jektemuseet i Bodøsjøen (hvis ferdigbygget) eller kanskje Norsk Luftfartsmuseum (stenger kl 16.00). Vil vi se det, tar vi det før kirkebesøket.

17.40 – 17.45: Kjøring Bodin kirke – Bodø Lufthavn

17.45: Innsjekking på Bodø flyplass

19.45: Retur til Oslo med Norwegian, ankomst Gardermoen kl 21.15

Vi har vært så heldige å få med oss Ph.D. Øystein Ekroll, forsker og arkeolog ved Trondheim Domkirkes Restaureringsarbeider, som guide på hele turen. Han er spesialist på middelalderkirker og har inngående kjennskap til arkeologien og bosetningshistorien.

Turopplegg ved Sonja V. Robøle. Kvalitetsansvarlig: Lyder Marstrander.

Stipulert pris (hvis 80 deltagere): I dobbeltrom kr 15 970,-. I enkeltrom 2000 mer, kr 17 970.

I prisen inngår: fly, buss, ferger, båtleie Lovund-skyss, hoteller, museer, lunsjer og middager m/vin.

Ut fra interessen å dømme kan det være gunstig å melde seg på allerede nå og gi beskjed om ønsket romtype og eventuelt deling av rorbu eller hotellrom på Lovund, og med hvem. Lovund har få enkeltrom, så vil du bli sikret plass, kan det være smart å dele bad/wc eller rom med en annen.

Bindende påmelding skjer ved å fylle ut og sende inn vedlagte påmeldingsskjema snarest. Samtidig innbetales et depositum på kr 3500,- pr. person til vår bankkonto 7001.06.00365. Restbeløpet betales innen 30.01. 2019. Du får beskjed innen en uke etter påmelding om du har fått plass på turen eller ikke. Den enkelte turdeltager må selv sørge for gyldig reiseforsikring.

Hvis turen blir fulltegnet, vil depositumet bli tilbakebetalt til dem som ikke kommer med.

Ved avbestilling etter at bindende påmelding er registrert, vil depositumet ikke bli refundert.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam porttitor augue a turpis porttitor maximus. Nulla luctus elementum felis, sit amet condimentum lectus rutrum eget.