Studiereise til Valcamonica


"I forbindelse med masteroppgaven «Det individuelle uttrykket» mottok jeg støtte fra Norsk Arkeologisk Selskap til en studiereise til Valcamonica Rock Art & Archaeology Field School i Italia. 

Val Camonica er en dal som ligger i den italienske provinsen Brescia, en dal som er kjent for å ha en av verdens største samling med bergkunst.

Hovedmålet med reisen var å lære forskjellige metoder som brukes i dokumentasjon av bergkunst, der jeg spesielt ønsket kunnskap om å dokumentere huggspor for hånd. Den metoden jeg lærte gikk ut på å følge huggsporene i berget med en sort tusj på blank plast, slik at detaljnivået i figurene kom tydelig frem.

Det å dokumentere huggspor i helleristninger kan fortelle oss noe om menneskene som en gang lagde bergkunsten, der individuelle uttrykk blir synlige. Studiereisen gjorde det mulig for meg å møte mennesker fra hele verden som deler den samme lidenskapen som meg selv, og det var ved siden av det daglige feltarbeidet en reise som var fylt med nydelig italiensk mat, spennende foredrag og gode samtaler. 

Mørkevandring under stjernehimmelen var også en opplevelse jeg sent vil glemme. 

Jeg har alltid hatt et behov for å uttrykke meg selv kreativt, og det jeg uttrykker med penselen eller blyanten gjenspeiler hvordan jeg ser verden rundt meg.

Det er ingen som vet med sikkerhet hva menneskene tenkte den gangen de hugde figurene inn i berget - men det er fortsatt mulig å studere de individuelle uttrykkene de etterlot seg".


Elisabeth Næss Eilertsen, 16.10.2020